martes, 25 de enero de 2011

PREVENCIÓ DEL CÀNCER DE MAMA (Dra. Anna Pla) (Català)

És cert que no podem canviar la nostra herència genètica. I que alguns factors de risc passats o presents tampoc. Però també és cert que amb uns canvis senzills podem fer molt per disminuir el risc de patir aquesta malaltia. 
Per totes:  
* PRESCINDIR dels desodorants amb sals d’alumini. La pedra d’”alum” és d’alumini. Un bon desodorant és : un pessic de bicarbonat i una mica de “gel d’àloe”. O bé un desodorant a base d’herbes o d’àloe sense parabens (un conservant), tot i que és difícil de trobar. 
* NO UTILITZAR si no és de manera excepcional sostenidors amb aros ni massa apretats, doncs dificulten la circulació limfàtica dels pits. 
* DISMINUIR i evitar quan es pugui el consum d’aliments amb envasos de plàstic. Es pitjor si l’aliment és gras o està calent. No escalfar mai aliments al microones amb envasos de plàstic. Bons substituts:  el vidre, els envasos de policarbonat. 
Demanar l’aigua i les begudes en envasos de vidre. El motiu és que la majoria dels plàstics desprenen  mol.lècules que es comporten com els estrògens (hormones femenines).  
* CONSUMIR EN ABUNDÀNCIA OLI VERGE D’OLIVA EXTRA i  fruits secs crus (nous, avellanes, ametlles,…) i VEGETALS. 
Hi ha estudis que relacionen el consum habitual del grup de les liliàcies (alls, cebes, porros, porradell) i de les crucíferes (cols, coliflors, bròquils) com els més eficaços. 
- Si teniu antecedents familiars de càncer de mama:
* DISMINUIR o EVITAR la llet i derivats de la llet de vaca. Es pot substituir per llet i làctics de cabra i/o ovella. En alguns casos també és millor no prendre’n habitualment. La mantega es pot consumir (amb moderació) 
Com utilitzar bé el sostenidor
Primer de tot, la talla. Agafi una cinta mètrica i mesuri el contorn del tors per sota del pit. A la xifra  que li dóna, sumi-hi 15. Acaba de descobrir la seva talla! 
Si el número resultant és 99, segur que li anirà més bé la talla 100, si és 93 potser la 90 o la 95. Els gafets hi són per ajustar, no se n’oblidi... 
Per el que fa a la copa, s’ha d’ajustar el sostenidor fins a disparar el pit  cap endavant, després s’ha de mesurar el contorn des de l’estèrnum, passant per sobre del mugró  i envoltant l’esquena. Si la xifra és la mateixa que la de la talla, té la copa B. Si són tres centímetres més és una copa C, sis més és una D i així fins a la copa I. Si són tres centímetres  menys, és la A. 
Extret d’una entrevista a Francesc Puertas, expert en cotilleria, a El Periódico de Catalunya el dia 17 de setembre del 2010. 


http://www.salut-gmh.cat/pdf/2%20PREVENCI%C3%93%20DEL%20C%C3%80NCER%20DE%20MAMA%20_complet_.pdf



No hay comentarios: