jueves, 18 de octubre de 2007



Actualitzat: Oct 18th, 2007 - 12:30:54

L’hospital Arnau de Vilanova de Lleida detecta cada any entre 300 i 350 casos nous de càncer de mama. Així ho va afirmar el cap de la Unitat de Mama de l’hospital Arnau de Vilanova, Edelmiro Iglesias, durant l’acte d’inauguració de la 26a Reunió de la Societat Espanyola de Senologia i Patologia Mamària, que se celebra a Lleida des d’ahir dimecres i fins demà divendres.
Aquest congrés reuneix especialistes de tot l’Estat que analitzaran diferents aspectes relacionats amb les patologies mamàries, com el diagnòstic, el tractament, la introducció de nous fàrmacs i la investigació clínica, entre d’altres.
Només a l’Arnau de Vilanova es detecten cada any uns 350 nous casos de càncer de mama. No obstant això, el president de la Federació Espanyola de Senologia, Carlos Vázquez, va afirmar que el diagnòstic precoç d’aquest patologia augmenta la supervivència de les dones fins al 90 per cent.
els objectius
Un dels objectius de la Reunió de la Societat Espanyola de Senologia i Patologia Mamària és analitzar els nous tractaments i fàrmacs que apareixen al mercat. El cap de la Unitat de Mama de l’hospital Arnau de Vilanova, Edelmiro Iglesias, explicà que una de les novetats en el tractament del càncer de mama són les anomenades "teràpies diana", que només actuen sobre la cèl·lula tumoral disminuint els efectes secundaris a la resta de l’organisme. Precisament a l’hospital Arnau de Vilanova s’estan desenvolupant anàlisis clínics per millorar aquest tipus de tractament.
El congrés va ser inaugurat ahir per la consellera de Salut, Marina Geli, que va destacar la importància de continuar treballant per augmentar encara més les possibilitats de curació d’aquesta patologia.
Per la seva part, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, destacà la gran qualitat del sistema sanitari de les comarques lleidatanes. "Una qualitat que s’ha assolit gràcies a la Facultat de Medicina i les darreres inversions", segons Ros.
A més d’analitzar els nous tractaments, el congrés també servirà perquè professionals de diferents disciplines comparteixin les seves experiències i per donar veu als pacients. Ahir la Federació Espanyola d’Associacions de Dones Afectades pel Càncer de Mama (FECMA) va elaborar un document de consens sobre els estàndards de qualitat en l’assistència a la dona amb càncer de mama anomenat Protocol de Lleida.
De la mateixa manera, en el marc del congrés, Lleida acollí ahir el debat Mites i llegendes dels sostenidors, que oferí el responsable de Belcor Pharma, Francesc Puertas. Puertas va destacar que el "94% de les dones espanyoles desconeix quina és la seva talla de sostenidor i 7 de cada 10 no empra la correcta, fet que contribueix a desenvolupar patologies mamàries".
Geli defensa l’ampliació de l’horari dels CAP
La consellera de Salut, Marina Geli, va explicar que l’ampliació de l’horari dels Centres d’Atenció Primària (CAP) anirà acompanyada d’un model d’autoorganització que permetrà conciliar la vida laboral i familiar dels professionals de la sanitat.
La titular del Departament de Salut va fer aquestes declaracions després del rebuig manifestat pel personal sanitari a la proposta del Departament de Salut d’ampliar una hora més l’horari dels CAP. I és que els metges i infermeres consideren que aquesta mesura impedirà la conciliació laboral i familiar dels treballadors.
No obstant això, la consellera va insistir que no hauran d’ampliar el seu horari laboral de 36 hores a la setmana.
L’ampliació de l’horari està previst que es posi en marxa el proper mes de gener, la qual cosa suposarà que els Centre d’Atenció Primària tancaran a les nou del vespre en lloc de a les vuit.
La consellera va explicar que aquesta mesura anirà acompanyada d’un model d’autoorganització interna, que permetrà que els treballadors pactin amb els seus companys els horaris que millor s’adapten a les seves necessitats.

No hay comentarios: